Programok

ALKOSSUNK EGYÜTT- őszi kézműves foglalkozás gyerekeknek

2022. november 4.

MÚZEUMI SZÜNETELŐ helyett  ALKOSSUNK EGYÜTT - őszi kézműves foglalkozás gyerekeknek


November 4-én, csütörtökön kezdettel közös alkotásra hívjuk a tápiószelei és környékbeli általános iskolásokat. Olyan kézműves foglalkozást tartunk, ahol szemétbe kidobandó tárgyak vannak a középpontban. A fenntarthatóság jegyében szervezzük programunkat, rámutatunk arra, hogy a gyerek mindig az adott kor dolgaival, anyagaival játszik. Száz éve a kukoricacsutka, csuhéj, fűzfavessző adta játékok anyagát, korunkban a sokféle műanyag, fémdoboz, amik többsége jobb esetben a szelektív kukába kerül. A tárgyakotás jó alkalom a környezeti nevelésre és szemléletformálásra is.

 

Baráti beszélgetés Nagy János festőművész születésének centenáriumán

2022. október 18.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja ÉRTÉKEINK ÚJRATÖLTVE tematikájában 2022. október 18-án, kedden 16 órakor rendezi programját. Téma: Tápiószele Művészeti Öröksége- Nagy János festőművész hagyatéka
Beszélgetés Nagy János Ádámmal édesapja, Nagy János festőművész születésének centenáriumán.
A tápiószelei Blaskovich Múzeum képzőművészeti anyagának különleges egysége, az 1945-ös tápiószelei művésztelep vezetőjének, Nagy János (1922-2009) festőművésznek a hagyatéka. 1998-ban 52 darabból álló kollekciót adományozott a művész a tápiószelei múzeumnak annak emlékére, hogy művészi pályája innen indult. Személyesen ismerte, tisztelte a múzeumalapító Blaskovich fivéreket, akik sokféleképpen támogatták a művészkolónia működését. A kapcsolódási pont nemcsak a művészet szeretete volt a fiatal művész és a testvérpár között, hanem az, hogy Blaskovich János és György gyermekkorát, egyetemista éveit a partiumi Nagybányán töltötte. A tápiószelei múzeummal 1995-ben kilakított kapcsolat első állomása volt az 1998-as adomány. Nagy János képgyűjteményéről a múzeumi civil egyesület 2001-ben képzőművészeti katalógust adott ki.
A folymatos szakmai és emberi kapcsolat eredménye a napjainkbeli donáció. A művész végakarat az volt, hogy lakásában őrzött 300 alkotás is Tápiószelére kerüljön.
Nagy János születésének centenáriumán ezt a festői hagyatékot ismertetjük meg.

FITTMÚZEUM

2022. október 13.

FITTMÚZEUM
Kerékpárral tápiószelei természeti öröksége nyomában

Drótszamáron látogatunk el a település külterületén található Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központba, ahol a Balajti Anita kertészmérnök kalauzolásában a helyben használatos gyógy- és fűszernövényeket, hatásait, felhasználásuk módját, magjaik tárolásának körülményeit ismejük meg. Jó levegő, a testmozgás és a hasznos ismeretek hármas együttese adja meg e délutáni program eszenciáját.

 

SIMONFFY KÖNYVBEMUTATÓ

2022. október 3.

SIMONFFY KÖNYVBEMUTATÓ OKTÓBER 3. hétfő 17 óra tápiószelei múzeum
Terék József munkájának eredményeként egy igazán egyedülálló és kiemelten hiánypótló kötet jelenik meg hamarosan. Simonffy Kálmán életét és munkásságát foglalja össze a könyv, kitérve 19. századi lapokban megjelent írásaira, a Zeneakadémia megalapítása kapcsán intézett országgyűlési felszólalásaira, a dalárdák megalakítására, közösségszervező tevékenységére, a tárogató megmentésének ügyére, cigányzenészekkel való együttműködésére, nemesi származásának eredetére, családfájának bemutatására. A kiadványban kiemelt figyelmet kapott zeneszerzői munkássága, melynek összegzésével első alkalommal láthatjuk egyben műveit. Dr. Kiss Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia Népzenekutató Csoportjának tudományos főmunkatársa "Simonffy és a magyar népzene" című, 1969-ben megjelent írásából olvashatunk részleteket, kinek alábbi sorai egyben a kiadvány egyik fő gondolata is:
"Hervadhatatlan érdeme, hogy abban az időben, amikor a népdal úgyszólván ismeretlen fogalom volt zenei közvéleményünkben, dalaival tudatosan igyekezett a népdal szellemét a köztudatba vinni. A nép több mint 40 dallamát vette át és számtalan szöveghez kapcsolva sok változatban alakította a maga ízlése szerint. Bátran megállapíthatjuk, hogy Simonffy sok szép dalával, finom zenei ötleteivel az összes népies műdalszerzők közül a legnagyobb mértékben gazdagította és ihlette fejlődésre népzenénket.”
A 200 oldalas könyv számos dokumentumot is tartalmaz, melyek között a Piarista Múzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, valamint az Österreichische Nationalbibliothek-ban találhatók: korábban nem publikált Simonffy fotók, litográfiák, portrék kerülnek közreadásra. A könyv tápiószelei vonatkozású további értéke, hogy megismerhetjük a Blaskovich Múzeum Történeti Dokumentációs Tárában, illetve Fotótárában megtalálható eredeti Simonffy családi dokumentumokat: nemesi származást igazoló leveleket, családfát, Trefort Ágoston miniszter Simonffynak írt levelét és egy teljesen ismeretlen Simonffy képet is. Simonffy születési anyakönyvi dokumentumának pontos, újbóli áttekintésével, illetve a halálozás hírének közreadásainak összegzésével végre első alkalommal kijelenthetjük, hogy Simonffy Kálmán született 1831. október 5-én Tápió-Szelén, elhunyt 1888. december 15-én Budapesten.
A könyv dupla CD melléklettel jelenik meg, melyre az összes valós, illetve kétes eredetű Simonffy szerzemény feljátszásra került Radics Ferenc, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekara által.A
A kötet kiadója a tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Köre, felelős kiadó Terék Mihály elnök, lektora a Blaskovich Múzeum igazgatója, Gócsáné Dr. Móró Csilla.
A könyv a tápiószelei Tápió Nyomda Kft-nél készül, a lemezsokszorosítás a VTCD Videoton Kft-nél készült. A hangfelvételek a budapesti Pannónia Stúdióban készültek Bobák Bence hangmérnök segítségével 2021-ben. A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri támogatásából valósult meg, Simonffy Kálmán születésének 190. évfordulója alkalmából.
Megismerhetjük most már a szinte teljesen feledésbe merült Simonffy életutat, melyet kizárólag hiteles források felhasználásával adunk közre. Simonffy nélkül ma nem lenne dalárda, Zeneakadémia és számos nóta, sőt népdal sem. Kodály a legtehetségesebb és legjelentősebb 19. századi nótaszerzőnek, a nép pedig "magyar Schubert"-nek nevezte.
Terék Józsefnek az elmúlt hat évben végzett saját kutatómunkája, valamint a másfél éves szerkesztői, zenei rendezői tevékenységének eredményeként 2022. október 3-án hétfőn 17 órai kezdettel bemutatjuk a könyvet a tápiószelei Blaskovich Múzeumban (2766 Tápiószele, Múzeum u. 13). Minden szerénység nélkül kijelenthetem, hogy történelmi jelentőségű bemutató lesz.
Mindenkit várunk sok szeretettel az ingyenesen látogatható rendezvényen!

  

Múzeumi Őszi Fesztivál 2022 programjai

2022. szeptember 24.


ÉRTÉKEINK ÚJRATÖLTVE 1.

KÖNYVBEMUTATÓ: Simonffy Kálmán műveinek összkiadása, élete és munkássága dupla cd-val

 

SIMONFFY KÖNYVBEMUTATÓT tartunk OKTÓBER 3.-án, hétfőn 17 órai kezdettel a tápiószelei múzeumban.
Terék József munkájának eredményeként egy igazán egyedülálló és kiemelten hiánypótló kötet jelenik meg a múzeumbaráti kör kidásában.
Simonffy Kálmán életét és munkásságát foglalja össze a könyv, kitérve 19. századi lapokban megjelent írásaira, a Zeneakadémia megalapítása kapcsán intézett országgyűlési felszólalásaira, a dalárdák megalakítására, közösségszervező tevékenységére, a tárogató megmentésének ügyére, cigányzenészekkel való együttműködésére, nemesi származásának eredetére, családfájának bemutatására. A kiadványban kiemelt figyelmet kapott zeneszerzői munkássága.

A 200 oldalas könyv számos dokumentumot is tartalmaz. A könyv tápiószelei vonatkozású további értéke, hogy megismerhetjük a Blaskovich Múzeum Történeti Dokumentációs Tárában, illetve Fotótárában megtalálható eredeti Simonffy családi dokumentumokat: nemesi származást igazoló leveleket, családfát.
A könyv dupla CD melléklettel jelenik meg, melyre az összes valós, illetve kétes eredetű Simonffy szerzemény feljátszásra került Radics Ferenc, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekara által.A
A kötet kiadója a tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Köre. 
A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri támogatásából valósult meg, Simonffy Kálmán születésének 190. évfordulója alkalmából. Terék Józsefnek az elmúlt hat évben végzett saját kutatómunkája, valamint a másfél éves szerkesztői, zenei rendezői tevékenységének eredményeként 2022. október 3-án hétfőn 17 órai kezdettel bemutatjuk a könyvet a tápiószelei Blaskovich Múzeumban (2766 Tápiószele, Múzeum u. 13). 


FITTMÚZEUM
Kerékpárral tápiószelei természeti örökségünk nyomában

Időpont: 2022. október 14 péntek 15 óra

Drótszamáron látogatunk el a település külterületén található Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központba, ahol a Balajti Anita kertészmérnök kalauzolásában a helyben használatos gyógy- és fűszernövényeket, hatásait, felhasználásuk módját, magjaik tárolásának körülményeit ismejük meg. Jó levegő, a testmozgás és a hasznos ismeretek hármas együttese adja meg e délutáni program eszenciáját.

 

ÉRTÉKEINK ÚJRATÖLTVE 2.
Tápiószele Művészeti Öröksége- Nagy János festőművész hagyatéka

Beszélgetés Nagy János Ádámmal édesapja, Nagy János festőművész születésének centenáriumán.

Időpont: 2022. októbber 18. kedd 16 óra

A tápiószelei Blaskovich Múzeum képzőművészeti anyagának különleges egysége, az 1945-ös tápiószelei művésztelep vezetőjének, Nagy János (1922-2009) festőművésznek a hagyatéka. 1998-ban 52 darabból álló kollekciót adományozott a művész a tápiószelei múzeumnak annak emlékére, hogy művészi pályája innen indult. Személyesen ismerte, tisztelte a múzeumalapító Blaskovich fivéreket, akik sokféleképpen támogatták a művészkolónia működését. A kapcsolódási pont nemcsak a művészet szeretete volt a fiatal művész és a testvérpár között, hanem az, hogy Blaskovich János és György gyermekkorát, egyetemista éveit a partiumi Nagybányán töltötte. A tápiószelei múzeummal 1995-ben kilakított kapcsolat első állomása volt az 1998-as adomány. Nagy János képgyűjteményéről a múzeumi civil egyesület 2001-ben képzőművészeti katalógust adott ki. A folymatos szakmai kapcsolat eredménye, a napjainkbeli donáció. A művész végakarat az volt, hogy lakásában őrzött 300 alkotás is Tápiószelére kerüljön. Nagy János születésének centenáriumán ezt a festői hagyatékot ismertetjük meg.

 

 

MÚZEUMI SZÜNETELŐ


Az őszi szünetben tápiószelei és környékbeli általános iskolásoknak szervezünk olyan kézműves foglalkozást, ahol szemétbe kidobandó tárgyak vannak a középpontban. A fenntarthatóság jegyében szervezzük programunkat, rámutatunk arra, hogy a gyerek mindig az aott kor dolgaival, anyagaival játszik. Száz éve a kukoricacsutka, csuhéj, fűzfavessző adta játékainak anyagát, korunkban a sokféle műanyag. Hiszen mindent műanyagba "csomagolunk" az üdítőtől kezdve a használati eszközökig. Ezek többsége jobb esetben a szelektív kukába kerül. A tárgyakotás jó alkalom a környezeti nevelésre és szemléletformálásra is.

Jónás Géza cimbalomművész koncertje

2022. szeptember 20.

HELYSZÍNVÁLTOZÁS!

A roszz idő miatt a koncertet a tápiószelei Simonffy Kálmán Művelődési Házban (Tápiószele, Posta utca 2.) tartjuk meg.

 

 

MEGHÍVÓ

A tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Köre
tisztelettel meghívja Önt és családtagjait, barátait a
MMgMK Blaskovich Múzeum kertjében tartandó koncertre.

A műsor címe: Cimbalom a magyar cigányzenében

Közreműködik:
Jónás Géza „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díjjal kitüntett cimbalomművész és zenekara

A koncert időpontja: 2022. szeptember 20 16. kedd 17 óra

Helyszín: Blaskovich Múzeum (2766 Tápiószele, Múzeum út 13.)

A rendezvény ingyenesen látogatható!


2021-ben Jónás Géza cimbalomművész „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díjat kapott.
A „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díj elismerésben olyan Magyarországon élő, vagy működő elismert nemzetiséghez tartozó személyek, szervezetek részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet végeznek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, s tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez (például: a kulturális közéletben, a közművelődésben, a nemzetiségi médiában, a nem hivatásos művészetekben, illetve a nemzetiségi kultúra támogatása terén). Minden évben 13 személy veheti át ezt a rangos állami kitüntetést.

Nótaest a tápiószelei születésű Simonffy Kálmán (1831-1888) nótáiból

2022. augusztus 16.

MEGHÍVÓ

A tápiószelei Blaskovich Múzeum Baráti Köre
tisztelettel meghívja Önt és családtagjait, barátait a
MMgMK Blaskovich Múzeum kertjében tartandó koncertre.


Jaj, de magas, jaj de magas..."
Válogatás Simonffy Kálmán műveiből.

Közreműködik:
Radics Ferenc - Liszt Ferenc díjas prímás, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője és zenekara

Kalina Enikő nótaénekes, a Dankó Rádió kedvelt művésze.

Simonffy Kálmán életéről mesél: Terék József – népzenekutató

Zenei rendező: Radics Ferenc, Terék József

A koncert időpontja: 2022. augusztus 16. kedd 18 óra

Helyszín: Blaskovich Múzeum (2766 Tápiószele, Múzeum út 13.)

A rendezvény ingyenesen látogatható!

A koncert támogatója: Városi Civil Alap- Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT
MMgMK-Blaskovich Múzeum

Simonffy Kálmán nótáinak összkiadása egy dupla CD-n, illetve az életéről szóló könyv a Blaskovich Múzeum Baráti Köre kiadásában, az NKA Miniszteri keretének (Prof. Kásler Miklós) 2020. évi pályázati támogatásával készült.
A könyvbemutató 2022. október 5. Simonffy Kálmán születésnapján a tápiószelei múzeumban lesz.

 

Terék József koncertje

2022. július 19.

Terék József mindig felejthetetlen és kitűnő zenei programot hoz a Blaskovich Múzeumba. Ezúttal is így lesz, ugyanakkor a rendezvény támogatók, pályázatok segítségével ingyenes.
Töltse velünk a kúriakertben a július 19-i, keddi estét.

"Egy szám erejéig..."
Terék József 30 évvel ezelőtt kezdte meg zenei pályafutását, mely szülőfalujában, a Pest megyében található Tápiószelén kezdődött, a Blaskovich Múzeumban. Most is hazatér zenészbarátaival, akikkel egyedülálló koncertet adnak, középpontban hungarikum hangszerünkkel, a tárogatóval. Mi várható: népzene, magyarnóta, cigányzene, latin zene, jazz, kortárs művek és Terék József saját szerzeményei. Emellett pedig betekintést nyerhet mindenki az elmúlt 30 év eseményeibe, titkaiba, sikereibe. A szabadtéri koncert ingyenesen látogatható.
Fellépők:
Czira Sára - ének
Mázás Jázmin - ének
Sass Éva - ének
Hrúz Szabolcs - hegedű
Pál Mihály - hegedű
Tóth Gergely - brácsa
Farkas Zsolt - brácsa
Szekeres Marcell Péter - nagybőgő
Jónás Géza - cimbalom
Dezider Axmann - cimbalom
Seres Vilmos - klarinét
Bata István - basszusgitár
Galgóczi Balázs - gitár
Kothencz Tamás - dob
Illetve Terék József - tárogató, nagybőgő

Nyári tábor

2022. július 2.

A tápiószelei múzeum nyári tábort szervez IDŐÚTAZÓ cimmel.

Turnusok: július 4-8 és 11-15. között  ( 8-12 éves diákoknak) 

KIS IDŐUTAZÓ címmel óvodásoknak július 18. és 22. között.

A táborban sokféle kézműves tevékenység, a múzeum érdekes tárgyaival kapcsolatos játék várja gyerekekket.

A tábor díja 23 000 Ft fő, amely tartalmazza a ebédet és a foglalkozások árát, anyagköltségét.

 

Terék József koncertje

2022. július 2.

Terék József mindig felejthetetlen és kitűnő zenei programot hoz a Blaskovich Múzeumba. Ezúttal is így lesz, ugyanakkor a rendezvény támogatók, pályázatok segítségével ingyenes.
Töltse velünk a kúriakertben a július 19-i, keddi estét.

"Egy szám erejéig..."
Terék József 30 évvel ezelőtt kezdte meg zenei pályafutását, mely szülőfalujában, a Pest megyében található Tápiószelén kezdődött, a Blaskovich Múzeumban. Most is hazatér zenészbarátaival, akikkel egyedülálló koncertet adnak, középpontban hungarikum hangszerünkkel, a tárogatóval. Mi várható: népzene, magyarnóta, cigányzene, latin zene, jazz, kortárs művek és Terék József saját szerzeményei. Emellett pedig betekintést nyerhet mindenki az elmúlt 30 év eseményeibe, titkaiba, sikereibe. A szabadtéri koncert ingyenesen látogatható.
Fellépők:
Czira Sára - ének
Mázás Jázmin - ének
Sass Éva - ének
Hrúz Szabolcs - hegedű
Pál Mihály - hegedű
Tóth Gergely - brácsa
Farkas Zsolt - brácsa
Szekeres Marcell Péter - nagybőgő
Jónás Géza - cimbalom
Dezider Axmann - cimbalom
Seres Vilmos - klarinét
Bata István - basszusgitár
Galgóczi Balázs - gitár
Kothencz Tamás - dob
Illetve Terék József - tárogató, nagybőgő

1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 12