Programok

A Blaskovichok és Kincsem baráti beszélgetés Hesp Józseffel

2020. március 17.

Kincsem születésnapján, március 17-én, kedden 17 órától tartja összejövetelét a tápiószelei múzeumbaráti kör. Ennek apropóján híres vendégeink lesznek. HESP JÓZSEF, a csodakanca trénerének ükunokája beszél Blaskovich Ernő tenyésztési módszereiről. Dr. Gál Szabolcs, a Magyar Lovaregylet Lóversenyzést Felügyelő Bizottságának tagja egy reprezentatív munkát, A MAGYAR GALOPPSPORT TÖRTÉNETE című könyvet mutatja be. A kötet szerzője Hesp József. Aki kíváncsi a lóverseny világára, és szeretne egy kis időutazáson részt venni, közben megismerni a leggyorsabb magyar telivéreket és a történelmi versenyhelyszíneket, akkor „A magyar galoppsport története” című könyv fontos olvasmány.
A tápiószelei múzeumbaráti kör nagyon büszke arra, hogy tagjai sorában tudhatja a neves lovas szakembert, Hesp Jóskát. Ő nemcsak a mai magyar lóversenyélet ikonikus alakja, de  kutatója a magyar lóversenyzés történetének, lelkes népszerűsítóje a Blaskovichok lótenyésztésének, a Blaskovich fivérek értékőrző munkájának.

MÚZEUMI ZÁRVA TARTÁS

2020. március 16.

2020. MÁRCIUS 17-TŐL A BLASKOVCH MÚZEUM ZÁRVA TART.

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, valamint tagintézményei (Mezőgazdasági Könyvtár, Keszthelyi Georgikon Kiállítóhely, Tápiószelei Blaskovich Múzeum, Lajosmizsei Közérdekű Muzeális Kiállítóhely és Cecei Közérdekű Muzeális Kiállítóhely) határozatlan ideig nem fogad látogatót, olvasót, kutatót. Intézményeink nem látogathatók, tervezett kültéri és beltéri programjaink elmaradnak. Kutatószolgálatunk visszavonásig szünetel.

Előadás Máriássy Bála köznemesi birtokos, történetíróról

2020. február 18.

FEBRUÁR 18. kedd 16 óra
Gócsáné dr Móró Csilla történész-múzeumvezető „Egy Barabás kép margójára- Máriássy Béla élettörténete” címmel tart ismeretterjesztő előadást.


A tápiószelei múzeum egyik páratlan értéke Barabás Miklós gyönyörű akvarellje Máriássy Béláról, Blaskovich fivérek nagybátyjáról. Márkus- és batizfalvi Máriássy Béla 1824-ben született a Gömör megyei Berzétén és 1897-ben halálozott el. Köznemesi birtokos, publicista és országgyűlési képviselő volt, nem mellesleg Blaskovich Anna férje.
A múzeumalapítók nagybátyja, Máriássy Béla köznemesi birtokos, országgyűlési képviselő és történetíró érdekes életútját ismerhetjük meg Gócsáné dr Móró Csilla előadásából. Máriássyról Barabás Miklós kitűnő akvarellt készített, ami jelzi személyének jelentőségét.

A tápiószelei izraelita egyház története

2020. január 21.

2020 első múzeumbaráti teakörét január 21-én, kedden 16 órától tartjuk a múzeumban,
Témánk az időszaki kiállításhoz kapcsolódik. Az Emlékezzünk a régiekről című tárlat történeti részén megismerhetjük a tápiószelei izraelita egyház történetét és néhány fontos vallási tárgyat. Teakörünk vendége lesz egy igen régi szelei család leszármazottja, településünk szülöttje, Csapláros Csaba rabbi, aki a tápiószelei zsidó hitközség történetéről mesél.
Szeretettel és meleg teával várjuk!

Karácsonyvárás dr.Baksa Brigitta etnográfussal

2019. december 17.

Dr. Baksa Brigitta néprajzkutató a karácsonyi ünnepkörről beszél a karácsonyi asztal meséje című könyve kapcsán, amiben az asztalon lévő tárgyak megelevenednek és sorra mesélni kezdenek. Elmeséli történetét a kenyér, a bor, a kancsó, a viaszgyertya, a kenyérkosár, a veteményeskert lakói, a zöldségek és a gyümölcsök, az asztal és az abrosz is. Így derül ki, hogy miként lesz a búzából kenyér, a szőlőből bor, a lenből vászon, a szalmából kenyérkosár és így tovább. A történetek néprajzilag hitelesen ismertetik meg kis olvasóikat a karácsonyi szokásokkal.

TÁPIÓMENTÉÉRT-DÍJ átadó ÜNNEPSÉGÉRE

2019. november 9.

2019. NOVEMBER 9. szombat 15 óra Simonffy Kálmán Művelődési Ház (2766 Tápiószele, Posta utca 2.)
a TÁPIÓMENTÉÉRT-DÍJ átadó ÜNNEPSÉGÉRE.
Köszöntőt mond: Terék József kuratóriumi elnök és
Terék Mihály múzeumbaráti köri elnök
Laudációkat ismerteti Tarnavölgyi László kuratóriumi tag
Az ünnepi műsorban közreműködik a Tápió Énekegyüttes (Czira Sára, Mázás Jázmin, Sass Éva)
Tárogatón elhangzik Terék József Tápiószele 800 zeneműve

Könyvbemutató

2019. november 9.


HELYTÖRTÉNETI EMLÉKKÖNYV 2019 bemutató rendezvénye 2019. NOVEMBER 9. szombat 15 óra, Simonffy Kálmán Művelődési Ház
(2766 Tápiószele, Posta utca 2.)

A tanulmánykötetet értékeli DR. ANKA LÁSZLÓ történész, VERITAS Történetkutató Intézet
Köszöntőt mond: DOBOS IMRE GYÖRGY polgármester
Kiadói ajánlást tart: TERÉK MIHÁLY elnök
Szerkesztői értékelőt mond:
GÓCSÁNÉ dr. MÓRÓ CSILLA történész, igazgató
A kötet támogatóinak köszöntése, könyvek átadása.
Az ünnepség díszvendége:
CZERVÁN GYÖRGY országgyűlési képviselő úr
KOVÁCS FERENC expolgármester úr

Az ünnepi műsorban közreműködik a Tápió Énekegyüttes (Czira Sára, Mázás Jázmin, Sass Éva)
Tárogatón elhangzik Terék József Tápiószele 800 zeneműve

A kötet a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható.
Ára 5000 Ft

II. Rákóczi Ferenc, dr. Mészáros Kálmán előadása

2019. október 15.

A Rákóczi Emlékév kapcsán dr. Mészáros Kálmán történész, a Hadtörténeti Múzeum munkatársa, a téma szakértője tart előadást a tápiószelei múzeumnak. A Blaskovich-gyűjteményben sok szép Rákóczi-kori tárgy, festmény található, ezért különös érdeklődéssel ajánljuk a képes ismertetőt.

A rendezvény ingyenes és a Múzeumok Őszi Fesztiválja programja.

SÉTÁLJ, GYALOGOLJ VELÜNK!

2019. október 4.

ISMERJÜK MEG TÁPIÓSZELE SZAKRÁLIS EMLÉKEIT

Gyalogosan eredünk Tápiószele történeti és szakrális emlékei nyomába. Helytörténeti túránkat a település legrégebbi műemlékénél, a római katolikus templomnál kezdjük, majd ellátogatunk az 1825-ben épített evangélikus templomhoz, végül az 1900 –ben épült, idén kívül- belül felújított református templomot tekintjük meg. A tematikus séta vezetője TERÉK MIHÁLYNÉ,  a múzeumbaráti teakör vezetője, a tápiószelei értéktár bizottság tagja.
Diákokat és felnőtteket egyaránt várjuk értékmegismerő túránkra. Gyülekezés a múzeumkertben 14 óra 30 perctől.

UTAZÓ MÚZEUM MESTERSÉGEK NYOMÁBAN

2019. október 2.

 UTAZÓ MÚZEUM
MESTERSÉGEK NYOMÁBAN – a fazekas


Folytatjuk a régi mesterségek bemutatását a Blaskovich János Általános Iskola alsó tagozatos diákja számára. Ezúttal a fazekas, keramikus munkáját, a mesterség sajátos eszközeit ismerjük Bódi Éva sűlysápi keramikus segítségével.  A foglalkozás kézműves tevékenységgel, agyagozással zárul.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9