Tanösvény

2008-ban MÚZEUMPEDAGÓGIAI NÍVÓDÍJAT kapott a tápiószelei kúria műemléki környezetében kialakított BOTANIKAI TANÖSVÉNY.    

Nemcsak a Blaskovich kúria eredeti berendezése szép tükre a magyar köznemesi életformának, hanem az udvarházat övező park is. Kialakítása az 1910-es évek közepére megy vissza.

2007-ben létrehozott botanikai tanösvény elsődleges célja az épített és kulturális örökség mellett a természeti értékek megismertetése, szakszerű bemutatása.

A tanösvény részei: tájékoztató- és fajtáblák, oktató-pihenőhely, interaktív játékok.

A park fái, cserjéi jórészt egyidősek a kúriával, ami 1911-ben került a Blaskovich család birtokába. Gazdag a madárállománya. Az ösvény tájékoztató táblái a kert élővilágát mutatják be (fákról, cserjékről, aljnövényzetéről, madarakról, odújaikról olvashatunk érdekességeket). A belső kerti út mentén 6 darab képes tábla került kihelyezésre, amelyekből megismerhető a kúria és a kert története is. Kert történetéről, A műemléki környezetről,

A tanösvény ismeretterjesztő funkcióját látják el még az ún. fajtáblák. A fák, a cserjék, a jellemző aljnövényzet nevét kis táblákon tüntették fel. A fajtáblákat három kategóriába sorolták, és három színnel látták el.

          

A régi, Blaskovichok által telepített fákat külön ikonnal jelölték (tölgy, platán)- barna, a nem őshonos, de a parkba illő (vadgesztenye) – zöld, tájidegen, itt veszélyes faj (akác) színe – piros.

A rekonstruált filagória nemcsak pihenés, hanem a nevelés-ismeretszerzés színtere, mivel ez egy osztály vagy tanulócsoport befogadására is alkalmas. A helyszín ideális a bemutató anyagának megbeszélésére, madárhangok megfigyelésére.

Interaktív játékok a tanösvényen: