Alapítóinkról

A múzeumalapító testvérpár: Blaskovich György és Blaskovich János

Blaskovich György (1878-1960) a nagyhírű Magyar Királyi Állami Főgimnáziumban érettségizett 1896-ban. Gimnazista korában került közeli kapcsolatba a nagybányai születésű festővel, Réti Istvánnal. Így kerülhetett sor arra, hogy az 1893-ban készült híres Réti képek, a „Bohémek karácsonya idegenben” című alkotásnak György az egyik modellje lett. Réti 1901-ben arcképet festett barátjáról, Blaskovich Györgyről. Ő a jogi diploma megszerzése után több, mint tíz esztendőt szolgált a Császári és Királyi Közös hadseregben, s újabb négyet a Magyar Királyi Honvédségnél. Saját kérésére 1912. december 31-én szerelték le. Ekkor már nem is Tiszaújhelyre, hanem a sokkal távolabb vásárolt kúriába, a Pest megyei Tápiószelére tért haza. 

Blaskovich János (1883-1967) Nagybányán végezte elemi és középiskoláit. 1901-ben gimnáziumi érettségi vizsgáját itt tette le, majd 1901 és 1904 között a magyaróvári mezőgazdasági akadémián tanult.

Blaskovich János édesanyjával és fivérével együtt 1912-ben költözött Tápiószelére. E tápiómenti településre nemcsak a már két nemzedék által gyarapított műgyűjteményt hozták magukkal, hanem a múlt emlékei, művészeti értékei iránti tiszteletet is. Birtokaik bevételéből és saját jövedelmükből szigorú takarékoskodással különítették el azt az összeget, amit a családi kollekció gyarapítására és a régészeti ásatásokra fordítottak.

Nevükhöz kötődik 1923-ban a tápiószentmártoni szkíta aranyszarvas megtalálása, majd 1938 és 1953 között a tápiószelei szkíta temető feltárása, amit a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti végeztek el.

A Blaskovich fivérek 1940-ben megnyitották tápiószelei kúriájukat a nagyközönség előtt, ahol 1947-ben a Magyar Nemzeti Múzeum múzeumi gyűjtőhelye jött létre. Ebből alakult 1952-ben a Tápiószelei Múzeum. Az állami közgyűjtemény első vezetői- halálukig- a Blaskovich fivérek voltak.

A múzeumkertben 2013. november 5-től a múzeumalapító Blaskovich testvérpárt ábrózoló egészalakos szobocsoport várja a látogatókat. A bronz zsáner szobor Pogány Gábor Benő szolnoki Munkácsi-díjas szobrászművész alkotása. A szobrot a Blaskovich Múzum Baráti Köre szponzori és pályázati támogatásokból, gyűjtésből állítatta.