Múzeumkert

tápiószelei Blaskovich kúriakert különleges értéket képvisel a 20. század eleji kúriakertek sorában, ennek kiemelkedő példája. A tápiószelei kúriakertet tervezését és kialakítását 1915 körül kezdték el a Blaskovich fivérek, akik Blazsek Ágoston székesfővárosi főkertészt bízták meg a kivitelezéssel.                

A kúriát övező kert ma 1,4 hektár, ami is botanikailag érdekes. Az angolpark jellegű kertet íves vonalvezetésű sétautak tárják fel, pihenőkkel megszakítva. A fák között platánok, tölgyek, szilek, fenyők, hársak és vadgesztenyék, juharok élnek, alattuk díszcserjék, a talajszinten pedig ibolyák, gyöngyvirágok díszlenek. A park fái, cserjéi jórészt egyidősek a kúriával, ami 1911-ben került a család birtokába. Gazdag a madárállománya. 2011 óta Madárbarát Kert címet viseli, mert a múzeumi civil egyesület révén bekapcsolódtak a Magyar Madártani Egyesület madárbarát programjába.

   

 

A bejárat és a főépület közötti gyepes-ligetes területen a tulajdonosok egy kör alakú díszkertet alakítottak ki sziklakerttel, rózsakerttel és nyírt zöld cserjével.

A park – akárcsak a kúria 19. századi berendezése - szép tükre a magyar köznemesi életformának, a 20. század eleji kúriakertek kiemelkedő példája. Az együttes történeti értéke éppen abban rejlik, hogy hazánkban e társadalmi réteg lakásai, a nemesi udvarházak berendezései sem maradtak meg - a második világégés alatt gyakorlatilag széthordták ezeket - és így az épületek környezete is tönkrement.

  

Mivel az 1915-ös kertépítészeti terv épen maradt fenn, az eredeti kertstruktúra teljes egészében rekonstruálható volt.

A 2010-ben megkezdett és 2011-ben befejezett kertrekonstrukciós munkálatok a Közép-Magyarországi Operatív Program Gyűjteményes kertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása elnevezésű pályázat keretei között valósultak meg. Az angolpark jellegű kert jellegzetes stílusjegyeinek megőrzése érdekében történt a növénytelepítés, és olyan sétautak, tanösvények, interaktív játékok kialakítása, melyek segítik a látogatók informálódását, közelebb hozza őket a környezettudatosság, és a régi korok emlékállományának megőrzéséhez. 

Tápiószele Önkormányzata a tápiószelei múzeum parkját 2009-ben helyi jelentőségű védett természeti területté, majd a Kulturális Örökség Hivatal 2010-ben a teljes egykori Blaskovich kúriakertet védetté nyilvánította.